Andrea Grath

Hur skulle du beskriva din konst?

 

Jag arbetar främst med figurativ skulptur i keramik. Min konst handlar mycket om existentiella frågor och om rädslan för åldrandet och döden. Hur man försöker att hantera rädslan för förgängligheten, döendet, döden i sig och den ständiga resan mot den. Mitt skapande är också ett försök att hitta tröst genom djur, natur, sagor och fantasi.

Jag skulle beskriva min konst som lika delar allvarlig och barnslig. Bitterljuv eller tragikomisk kanske? Jag vill gärna förmedla en känsla av att man ska vilja ta på skulpturerna, det taktila är viktigt, likaså känslan av att vilja ta hand om dem, känna omsorg.

 

Var finner du din inspiration? 

Djur, människor och sagor är mina främsta inspirationskällor. Även min erfarenhet av arbete inom äldrevården har länge varit en stor inspiration.

Andrea Forslund Grath

0708686797

andrea.forslund.grath@gmail.com

Instagram @andreagrath

Nämn en konstnär eller person har påverkat dig i ditt yrkesval eller skapande?

Författare som Astrid Lindgren och Tove Jansson har inspirerat mig mycket, jag skulle vilja åstadkomma skulpturalt vad de lyckats med genom sin litteratur. En annan barnboksförfattare som, främst genom sina illustrationer, har inspirerat mig länge är Sven Nordqvist som skrivit och illustrerat Pettsonböckerna. Skulpturalt beundrar jag konstnärer som exempelvis Gustav Vigeland och August Rhodin som lyckats fånga människor, kroppar och ansiktsuttryck fantastiskt.

 

 

Vad ställer du ut på Rånäs i sommar?

De verk jag valt att ställa ut i Rånäs i sommar kallar jag för Playmates. Namnet är en lek med konceptet ”Playboys playmate of the month” som Playboy magazine har haft sedan tidigt 1950-tal, där unga bildsköna tjejer porträtteras avklädda. 

Mina Playmates är åldrade, trötta och allmänt less på att bli objektifierade. De sitter där de sitter och de tänker inte försöka att vara någon till lags.