Ania Pauser

Hur skulle du beskriva din konst?

 

Jag jobbar i gränslandet mellan konst, design och hantverk. I min studio skapar jag skulpturala verk, objekt och bruksföremål.

Mina imaginära varelser kan upplevas både som humoristiska och melankoliska, mänskliga och djurlika på samma gång. Med dessa figurer vill jag till betraktaren förmedla en känsla av kärlek, innanförskap, medkänsla och tyst samhörighet. Jag ser min varelser som ett hemligt folk, som i smyg befolkar världen, ett parallellt universum, mitt ibland oss. Vad händer när man förenar dessa två universum, de okända varelsernas och vårt, när dom flyter samman till ett ?

Jag vill genom konsten väcka känslor, engagera och skapa ett första spontant möte mellan konst och betraktare. Med målet att förmedla små berättelser, locka fram oväntade leenden, överraska, skapa ögonblick av förundran, sprida en smula magi och öppna en portal till..något annat.

 

 

Var finner du din inspiration? 

Jag finner inspiration överallt. Mycket kommer från naturen och av djur, jag älskar att gå på zoo, jag passar alltid på att gå på olika typer av djurparker och akvarier när jag reser. Rent visuellt inspireras jag också mycket av min närmaste familj, min sambos näsa och tänder, min hunds öron, min mammas gester, dom får ofta stå modell för mina skulpturer.

Nämn en konstnär eller person har påverkat dig i ditt yrkesval eller skapande? 

 

Anish Kapoor och Eva Fornåå.

 

Vad ställer du ut på Rånäs i sommar? 

Jag ställer ut delar av mitt Masterarbete från HDK. Projektet heter ”Tillsammans är vi mindre ensamma” och består av ett antal keramiska skulpturer som jag under arbetets gång (tillfälligt) placerade ut på trappor och bänkar runt om i Göteborg. Platsen bredvid skulpturen lämnades ledig och bjöd in till att gå och sätta sig, och bli en del av gemenskapen. Jag vill att dessa möten med en främmande varelse, från en okänd värld ska vara fulla av godhet.