Cissi Wiman

Hur skulle du beskriva din konst?

För mig har jag alltid gillat att skapa. Det började med fotografi, tack var att jag studerade media. Gick vidare med måleri när jag fick min ateljé på Norrtälje Ateljéförening. Där började en nyfikenhet att få pröva på det textila uttrycket. De senaste fem åren har jag studerat på Handarbetets Vänner, där jag med tiden lärt mig att kombinera fotografi, målning och det textila till en helhet. Det mesta går nu i broderiets anda. Där nålen och tråden kommit att bli mina närmaste arbetsverktyg.

 

Vad finner du inspiration?

Kontraster. Det är det jag gillar. Hårt mot mjukt. Det färgglada mot det svartvita, lugnet mot kaoset, stilla mot det fartfyllda, hungern mot mättnaden. Det som finns runt omkring mig. I vardagen. Att jämföra kroppsspråk mot det faktiska språket. Det fascinerar mig. Triggar i gång mig. Får mig att välja sida. Eller kanske får mig att komma igång att skapa.

Vad ställer du ut på Rånäs?

Skulpturer i det textila. En blandning av lite äldre saker, med nytt. Det mjuka tyget som får möta havsglas. Glasbitar som finns i mängder i vårt hav. Rester av fester, båtresande, varma dagar i solen. Glasbitar som formas av vågar, slipas mot havsbotten, och tillslut färdas med vågorna upp på en strand. Där möts våra vägar och jag kan plocka in glasbitarna i mitt skapande.