Helena Gahnhed

Helena Gahnhed

helena@gahnhed.se

Instagram @byhelenagahnhed

tel. 0733-876570

 

Nyutexaminerad inredningsarkitekt utbildad på Konstfack.

Hur skulle du beskriva din konst? 

Det jag gör utgår ofta från en känsla som jag vill förmedla. Det kan handla om att skapa ett rum som dras till och vill upptäcka eller en möbel som sätter igång en nyfikenhet och bjuder in till ett undersökande.

 

Var finner du inspiration?

 

Jag inspireras av allt omkring mig och av mina tidigare erfarenheter. 

Till mitt senaste projekt, Restorativa Element så fick jag inspiration till min idé från mina tidigare erfarenheter som sjuksköterska inom akutsjukvården. I projektet undersökte jag tankar om hur jag som gestaltade kan stimulera till rörelse hos rummets invånare baserat på deras förmåga till aktivitet. Teorier om restorativa miljöer renderade i restorativa element för rum för omvårdnad.

 

Vad ställer du ut på Rånäs i sommar?

 

Jag ställer ut min möbel DAG. En mjuk utomhusmöbel för offentlig miljö. DAG är en tolkning av en dagbädd i komprimerat utomhusformat, inspirerad av tunga stoppade möbler med karaktär. Jag ville skapa en inbjudande och sympatisk möbel. DAG har två olika sitthöjder, rundade former och en mjuk sits som efter ett tag värms upp av din kroppstemperatur. Går det att göra en mjuk sittmöbel för den offentliga utomhusmiljön som dessutom uppfyller kraven för slitage och hållbarhet? Jag ville utmana föreställningarna om vilka material och möbeltyper som vi använder när vi möblerar våra offentliga rum. DAG är en mjuk, inbjudande möbel som får dig att sitta kvar en stund.