Jessica Westerberg

Jessica Westerberg studerar andra året på Beckmans designhögskola, formprogrammet.

Nämn en konstnär eller person har påverkat dig i ditt yrkesval eller skapande? 

För mig är det viktigt att föra svenska traditioner och ett arv av hantverk vidare. Min vision är att ta till vara på vår historia och bidra till att bevara och utveckla de svenska hantverks konsterna, som med åren allt mer tunnats ut. Det vill jag göra genom väl formgivna objekt och produkter. Utveckla och hitta nya metoder och tillverkningstekniker för en fungerande strategi för framtagning av säregna föremål. Mitt mål är att få jobba med ett gediget svenskt hantverk som är lokalt producerat.

Vad ställer du ut på Rånäs i sommar?

I sommar ställer jag ut glasvaser. Inspirerade av en midsommardukning i Dalarna där bordet var dekorerat med potatis. Potatisens former ledde mig fram till en vaser som gör låga bordsdekorationer möjliga. Glaset är blåst genom en metallform, vilket ger varje vas en unik prägel.

Hur skulle du beskriva din konst?

Jag fascineras av skulptural form i bruksföremål, i kombination med ett gediget hantverk. För mig är det viktigt att jobba med ett skickligt hantverk, med kvalitet och närvara vid materialet. Jag lägger stor vikt i själva utförandet och kännedom om materialiteten och dess egenskaper. Jag jobbar i material som keramik, betong, glas och metall.

Var finner du din inspiration?

Mitt skapande är väldigt lustfyllt och därmed luststyrt. Jag blandar in väldigt mycket känslor och utgår från det som känns rätt för mig. Jag tror att jag bär på ett urbehov av att få arbeta med händerna. Ända sen barnsben har jag varit besatt av att få genomföra. Skapandet gör mig lycklig och tillfredsställd. Jag har alltid fått en inre bild av hur jag vill att någonting ska se ut. När jag får den idén, då vill jag bara utföra den. Ger mig inte förens det provats,  experimenteras och genomförts tills att jag och “idébilden” är överens.