Johanna Heissenbereger

Hur skulle du beskriva din konst? 

När jag skulpterar arbetar jag oftast figurativt i material som stengods, brons och betong. Jag vill gärna finna uttryck som uppfyller betraktaren med ro, eftertänksamhet och med glädje. Jag skapar som bäst när jag själv är tillfreds med livet. Klotet är en form som återkommer i mitt skapande. Det är en symbolladdad form som rymmer mycket spänning mellan sin inre och yttre gräns. Som kärl, som skulptural form, som abstrakt förmedlare av tankar och känslor. Klotet är till sin natur både inneslutande och uteslutande.


 

Var finner du din inspiration? 

I mitt skapande inspireras jag ofta av naturen och dess formspråk där jag söker former som lämnar betraktaren utrymme för egna associationer och intryck. Rum och rumslighet påverkar mig och jag inspireras av att skapa för en tänkt plats. Att addera ett objekt som påverkar upplevelsen av platsen.

 

Nämn en konstnär eller person har påverkat dig i ditt yrkesval eller skapande?

Mitt första staka minne av konst som fick mig att skapa själv var besöken på konstmuseet Louisiana som barn. Hur platsen och verken samspelade med naturens växtlighet och havet, ljuset och årstidens skiftningar gjorde ett stort intryck. Alexander Calders mobiler fascinerade mig särskilt då, idag inspirerar mig kraften i monumentala verk av konstnären Louise Bourgeois och arkitekten Zaha Hadid. Men även stämningar i målningar av exempelvis Karin Bros.


 

Vad ställer du ut på Rånäs i sommar?

I sommar ställer jag ut en skulpturgrupp i stengods ute i parken.

Hemsida; www.heissenberger.se

Instagram; Johanna Heissenberger