Lotta Nilsson

Hur skulle du beskriva din konst?
 

Jag tillverkar i huvudsak bruksföremål och strävar efter rena, enkla linjer, men inte efter perfektion. Gillar saker som är vackra, men ändå funktionella och behagliga att använda. 

Var finner du din inspiration?


Jag inspireras mycket av naturen, naturmaterial som sten smide trä. Fascineras av snygg design och arkitektur, som är funktionell. Praktiskt och vackert på samma gång
Jag tillverkar i huvudsak bruksföremål, men fascineras av Raku. En Japansk brännteknik som känns igen på det sotsvarta matta godset med krackeleringar i glasyren.
Man är aktiv i bränningsprocessen och resultatet blir olika från gång till gång. Bränner oftast tillsammans med en kollega och vän, Eva Werning.
En svartvit fotoutställning inspirerade mig till ”Keramik uppåt väggarna” En utställning med framför allt svartvit Raku att hänga på vägg.

Konstnär eller person som påverkat mitt yrkesval.

Efter en hektisk period på jobbet och som småbarnsförälder fann jag lugnet på en kvällskurs i keramik. Det var jag, leran och ett gäng härliga tjejer som träffades på tisdagkvällar under några terminer under ledning av Eva Skarbäck
I början av 2000-talet fick jag tillfälle att hoppa på Keramiklinjen på Folkuniversitetet för Åsa Torgesson, som fick mig att tro på mitt formspråk
Efter det har jag arbetat deltid med keramiken. Samarbetat med olika konstnärer och designer. Arrangerat lokala konstrundor, konst-och designjulmarknader. 
Samarbeten som inspirerat mig som person och som keramiker.


Vad ställer du ut på Rånäs?

Här på Rånäs har jag valt att visa Raku. Du hittar bla tavlor men också konst att använda som lampskärmar, ljusstakar och spel.

 

Lotta Nilsson

www.nilssonlotta.se

nilssonlotta@telia.com

0708-943618